Daugeliui ritmika – jautri tema. Ir ne todėl, kad žmonės ritmo nejaustų, o todėl, kad dar neišsiugdė įgūdžių, reikalingų jam suvokti ir kokybiškai atkurti. Šis pratimų ciklas padės pralaužti ledus.

Kvadratėliai diagramoje atitinka gitaros akordus garso takelyje, o skaičiai – metronomo dūžius.

beat - offbeat

A diagramoje (garso takelių pavadinimuose ją atitinka A raidė) pavaizduotos natos, kurios sutampa su metronomo dūžiais, arba „žingsniu“. Nesvarbu kiek jų yra takte, kokiu greičiu grojame, esmė ta, kad A pavyzdžio natos tiksliai sutampa su metronomo dūžiais. Tai – taip vadinamas beat.

Siūlau pasipraktikuoti: atitinkamu ritmu (kaip garso takelyje) groti bet kokį akordą arba natą, o metronomo vaidmenį tegu atlieka trepsėjimas koja, arba tikras metronomas. Tas pat taikytina ir kitiems pavyzdžiams. Verta pagroti ir ne vienos natos / akordo kombinacijas tuo pačiu ritmu, pakaitalioti tempą (greitį). Galutinis rezultatas turi būti užtikrintas, nekelti abejonių.

B diagramoje pavaizduota dvigubai daugiau natų per tą patį kiekį metronomo dūžių. Kas antra nata (1, 3, 5 ir 7) sutampa su metronomu, o likusios – dalina laiko tarpą tarp jų per pusę. Tolygi tanki pulsacija. Garso takelis padės suprasti kaip ji skamba.

C diagramoje pavaizduotos tik tarp metronomo dūžių esančios natos (nesutampančios su jais). Tai – taip vadinamas off-beat.

Labai svarbu išmokti užtikrintai, be sustojimo ir bet kada, persijunginėti iš A ritmo į B, iš B į C, iš A į C – kaip audio pavyzdžiuose (pavadinimai nurodo kokie ritmai juose atliekami).

Tai užims kažkiek laiko ir pareikalaus ne vienos repeticijos.

Galutinis rezultatas turėtų skambėti maždaug taip, kaip paskutiniame audio pavyzdyje. Be to, turite aiškiai suvokti ką grojate esamu momentu: beat (A), off-beat (C) ar sutankintą pulsą (B).

Sėkmingai įveikus šį pratybų etapą, kita ciklo pamoka atneš nepalyginamai daugiau naudos. Sėkmės ir kantrybės!