Internete galima rasti daugybę įvairios kokybės pagalbinių įrankių gitaristui. Reikalingiausi iš jų, ypač – pradedantiesiems, yra tiuneris (derinimui) ir metronomas („laikrodukas“, tolygiai tiksintis nustatytu greičiu).

Noriu pasidalinti, mano manymu, geriausiomis nuorodomis iš daugelio. Išbandžiau jas ir esu tikras, kad veikia gerai, valdomos paprastai, skirtos ne žaisti, o užduotį atlikti.

Kad viskas veiktų, kai kam gali tekti pirmiau atsisiųsti ir instaliuoti nemokamą Java įskiepį (plugin), tinkantį operacinei sistemai.

1. Tiuneris, per mikrofoną labai gerai „girdintis“ ar dera tavo gitara. Lengvai suprantamas ir patikimas dalykas – pirmas tokios geros kokybės tarp mano iki šiol aptiktų. Pastaba: kaip matysi, gitaros stygų tonas nėra stabilus, jis banguoja, todėl į tiunerį reikia žiūrėti kaip į gulsčiuką – siekti kompromisinių rodmenų, turėti kantrybės. Paklaida iki 10 centų yra normali.

Primenu stygų raidines reikšmes, kurias rodo ir tiuneris: plonoji (1) styga yra E, toliau (2) B, G, D, A, E (6, storoji styga). Dėmesio: jei gitarą derini mažiau kaip 20-tą kartą, įsitikink ar suki reikiamos stygos kuoliuką į reikiamą pusę!

Visiškai tinka tiek profesionalui, tiek pradedančiajam, kuris žino natas atitinkančių raidžių eilės tvarką: C, D, E, F, G, A, B, C, D, E, F ir t. t. (Tarp kai kurių raidžių įsiterpia tokios pat raidės su ženklais # arba b.) Tai padeda susiorientuoti kaip toli ir į kurią pusę esame nutolę nuo reikiamo skambesio.

2. Tiuneris tiems, kas pasitiki savo klausa arba nori ją palavinti. Paspaudus atitinkamą mygtuką pasigirsta kaip turėtų skambėti gerai suderinta styga. Faktiškai, tai – supaprastintas kamertonas. Kartais pagelbės „pasiklydus“ su aukščiau nurodytu tiuneriu, duos garsinį pavyzdį kaip turi skambėti reikiama styga.

3. Paprastas ir patogus metronomas.

4. Animuotas klasikinis metronomas, kurį galima reguliuoti ne skaičiukais, o iš akies. Tik siūlau neužsižiopsoti į jį. 🙂 Dar tinka kitų žmonių hipnozei… 😀

P.S. Jei turi sunkumų su tiksiu gitaros derinimu, primygtinai rekomenduoju pirmąją nuorodą – tai tikras išsigelbėjimas.