Nors internete pilna daug tiksliai „nuimtų“ kūrinių akordų, kartais tenka susidurti ir su liūdnesniais variantais. Pirmiausia, vien jau todėl, kad už kai kurių populiarių (dažniausia – senų) melodijų apgaulingo paprastumo slypi įmantrūs harmoniniai sprendimai, kuriuos mėgėjai ne visada girdi ir supranta. Aišku, visada galima nusipirkti profesionalią transkripciją, bet aš siūlau turėti kantrybės ir patiems atrinkinėti mėgiamus kūrinius, ugdyti pasitikėjimą savimi. Ateityje parodysiu keletą triukų, kaip gaudyti akordus iš klausos, o šiandien noriu pateikti padorią, ir tokios kokybės internete dykai nerandamą, „Alabama song“ versiją.

Daina išskirtinė, garsiausiai suskambėjusi po The Doors ir David Bowie vėliavomis. Mokinių paprašytas, nutariau patikrinti kaip jos akordai atrodo internete, nes ten, įparastai, migruoja keletas copy-pastinamų variantų. Po kiek laiko išaiškėjo, kad yra vienas neblogas, tačiau dar taisytinas.

Dainas geriausia „nuiminėti“ pagal audio įrašą, o ne iš atminties, nes mūsų ausys, kaip ir akys, viską atkuria subjektyviai, todėl geriau tikrinti.

Su senais (vinilo, juostos, kasetės) įrašais kartais būna derėjimo problemų, kurių priežastis – sukimosi greičio paklaida, rečiau – atsuktuvu (!) derinamas analoginis sintezatorius. 😉 Tokiu atveju, skaitmeninę kopiją reikia derinti pagal… gitarą. Taip šį kartą atsitiko ir su „Alabama song“ – ji nederėjo apie 40 centų (kai pustonis lygus 100).

Žemiau pateikiu geriausią internete rastą akordų transkripciją, kurią „negailestingai“ ištaisiau raudona spalva, kad matytųsi kur buvo negerai ir kiek negerai (galima palyginti). Trys klaidos – kritinės, nors visa kita atlikta labai padoriai, net ir ne elementariose situacijose.

Apačioje – mano labai garsiai ant (suderinto) „Doors“ varianto įgroti ištaisyti akordai, kad aiškiai girdėtųsi ir būtų galima įsitikinti kaip jie atitinka originalą.


P.S. Šis įrašas yra šimtasis blog‘e, todėl prieš jį ilgokai delsiau, ta proga norėjosi duoti kažką ypatingo. 🙂

P.P.S. Sėkmės mūsų krepšininkams kovoje dėl medalio!