aukso pjuvis

Neseniai teko matyti straipsnelį apie derinimo pagal 432 Hz la teigiamą poveikį sveikatai, protui ir Visatai. Manau, panašių samprotavimų galima rasti daug ir jie kelia smalsumą.

Argumentai už (nebūtinai tvirti) tokie:

Skaičius 432 kažkaip susijęs su „aukso pjūvio“ skaitmenine išraiška, t. y. 1,618. Pasiėmiau kalkuliatorių… dar nesupratau kaip būtent. Gal yra idėjų?

Dar sako, kad „jo pilna“ Saulės sistemoje ir senovės artefaktuose. Nuorodų nėra, bet tarkim.

Idėjos pergalei įtvirtinti siūloma peržiūrėti du filmukus: viename reikia pasiklausyti skirtingai suderintų muzikos pavyzdžių ir pasirinkti labiau patikusius, kitame rodoma kokie gražūs druskos raštai ant 432 Hz derinime vibruojančios membranos ir kokie nelabai gražūs – ant 440 Hz (standartinis derinimas).

Kuo čia apskritai dėtas dažnis? Nagi, dėl rezonanso. Su gerais dažniais rezonuoja (ir nuo to stiprėja) geri dalykai, su blogais – blogi. 😉

Mano asmenine nuomone, skirtingų matmenų membrana skirtingai rezonuos, todėl ant jos pabertos druskos paišomi raštai neturi tiesioginio ryšio su konkrečiu dažniu – svarbu bangos ilgio ir objekto matmenų santykis. T. y. konkretūs dydžiai nesvarbu, svarbu proporcijos.

Kas dėl tendencingo nevienodai suderintų muzikinių pavyzdžių vertinimo, atsirado žmogus, kuris gerokai padirbėjo, pasitelkdamas mokslinius metodus. Statistika akivaizdi: patrauklumo skirtumo tarp 432 Hz ir 440 Hz suderintos muzikos žmonės iš tikrųjų nejaučia. Pats straipsnis šioje nuorodoje. Kviečiu susipažinti ir pasidalinti savo argumentais.