Norint stabiliai pasijusti su gitara rankose, labai svarbu išmokti akimirksniu dvigubai, keturgubai, 8 kartus ir t. t. sutankinti arba išretinti ritmą – be pasekmių grojimo tempui ir dinamikai.

Pavyzdyje A, braukiamos stygos skamba kartu su metronomo dūžiu. Tai yra ketvirtinės natos (dalina taktą į 4 dalis, bet visa tai tik – sutartinio mastelio klausimas), beat. Paprasčiausia visas braukti žemyn.

ketvirtines natos, pvz. A

Pavyzdyje B, braukiamos stygos skamba dvigubai tankiau, nei metronomo dūžiai. Tai yra aštuntinės natos (dalina taktą į 8 dalis). Svarbu įsiklausyti ir tiksliai atkartoti. Braukiama: arba visos natos žemyn, arba pakaitomis – žemyn, aukštyn, ir t. t.

astuntines natos, pvz. B

Pavyzdyje AB imame „perjunginėti pavaras“, t. y. keisti braukimo, tankį, nepamesdami metronomo. A ir B pavyzdžių variacija.

Pavyzdyje C, braukiamos stygos skamba 4 kartus tankiau, nei metronomo dūžiai (ir 2 kartus tankiau, nei aštuntinės). Tai yra šešioliktinės natos. Braukiama pakaitomis: žemyn, aukštyn, ir t. t.

sesioliktines-natos-pvz.-C

Pavyzdyje BC laisvai varijuojame aštuntines ir šešioliktines.

Svarbu nepamiršti mokėti prisitaikyti prie įvairių tempų. Kokia yra natos vertė, sprendžiame patys; todėl, pradėję groti tankiai, ritmą galime ir išretinti.

Verta pamėginti vietoje ketvirtinių beat natų (pvz. A), groti ir offbeat. Ritmo smulkinimui tai netrukdys, tik padidins įvairovę.

Linkiu stabilumo! 😉